Strona wykorzystuje pliki ciasteczek. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności oraz w obowiązku informacyjnym.

pl / en

Pieczywo pszenne

To pieczywo wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. Popularna biała mąka pszenna służy do wypieku np. klasycznych bułek śniadaniowych, takich jak kajzerki. Pieczywo takie jest miękkie i smaczne, ale zawiera mniej błonnika i syci na krócej. Z pszenicy może również powstać chleb razowy – wówczas ma on większą wartość odżywczą od białego pieczywa. Nie będzie jednak tak miękki i puszysty.

MIESZANKA WĘGIERSKA


25

25

5

10

25% mieszanka mączna zawierająca w swoim składzie czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę podnoszącą walory smakowe i odżywcze wypiekanego pieczywa. Doskonale nadaje się do wypieku drobnego pieczywa jak bułki, precle, paluszki i spody do pizzy. Obecność papryki zapobiega powstawaniu złogów wapnia w naczyniach krwionośnych, wzmaga apetyt. Cebula jest źródłem cennych pierwiastków jak potas, fosfor, żelazo czy fluor, ponadto powoduje pobudzenie działalności wątroby i trzustki.

Index 10590

Fundusze EuropejskieRzeczpospolita PolskaUnia Europejska Europejskie Fundusze Strukturalne i Inwestycyjne